Skip to content

EFPP 30v JuhlakirjaYHTEYS psykoanalyyttisen ajattelun ytimessä (toim.Leskinen ja Rita 2021)

Posted in Julkaisut

Last updated on 11.3.2023

Psykodynaaminen psykoterapia ja psykoanalyysi mielletään perinteisesti mielen sisäisten liikkeiden havainnoimiseksi. Psykoanalyyttisen teorian keskeisiä sisältöjä ovat kuitenkin objektisuhteet ja ihmisten välinen vuorovaikutus – yhteys. Millaisia yhteyksiä tavoittelemme ja mitkä ovat motiivimme? Ehkä toistamme aiempia yhteyden kokemuksiamme ja yritämme ratkaista jotain, mikä on jäänyt keskeneräiseksi. Yhteys itseen rakentuu varhaisessa suhteessa toiseen. Psykoanalyyttisen psykoterapian eri muotojen avulla yhteyden katkoksia voidaan tavoittaa, luoda uusi yhteys tai jopa synnyttää yhteys. jota ei ollut.

Teos tarjoaa tuoreen näkökulman psykoanalyyttisen teorian mahdollisuuksista yhteyden löytämiseksi ja ylläpitämiseksi. Kirjoittajat ovat kokeneita psykoterapeutteja ja mielenterveysalan ammattilaisia. Artikkeleissa kerrotaan yhteyden varhaisesta perustasta, mahdollisuuksistamme aikuisuudessa ja vanhuudessa sekä mielikuvista ja kuvallisuudesta. Yhteyden teemaa käsitellään suhteessa ihmisyyteen niin antiikin mytologiassa kuin nykyhetken virtuaalisissa pelimaailmoissa, nykypsykiatriassa ja psykoanalyyttisen psykoterapian eri muodoissa ja eri ikävaiheissa. Teos luo yhteyden niihinkin lukioihin, joille psykoanalyyttinen teoria ei vielä ole tuttua. Monimutkaisiin ongelmiin ei voi aina tarjota yksinkertaista ratkaisua, joten teos myös haastaa syvälliseen ajattelun ja mielikuvien maailmaan. Kirja on aarrearkku monenlaisille lukijoille, kaikille itsestään ja toisistaan kiinnostuneille yhteyttä kaipaaville ihmisille.

Lataa Juhlakirjan esite